Itália után az Art.Pagonynál járt Olasz Attila

Szürreális képi világ

Olasz Attila kimondottan örömmel fogadja a képei tartalmát firtató kérdéseket, hiszen a visszajelzés a festőművész újabb inspirációs forrása. Örömmel fogadta el a vásárhelyi Art.Pagony meghívását.

Érkezők

Olasz Attila fontosnak tartja, hogy a mélyebb összefüggéseket ki tudja olvasni közönsége a műveiből, ha máshogy nem is, de érezve az alkotói szándékot.

Borzongatóan szép és változatos Olasz Attila képi világa: testek, test-darabok, e Föld határán túli képzetek, sötétség és világosság harca, kibékülése látszanak feltűnni vásznain. 

Vannak aztán fotók is, különös, festménybe tűnő, komor mesevilág, szépséges és félelmes Armageddon, színek, tűz, elsöprő vihar: egy másik, csupán megjósolt, elképzelt világ víziója – fogalmazta meg lapunknak Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens Olasz Attila szegedi festőművészről. 

Itália meghódítója

 Hajdani tanszékvezetőm, Olasz Sándor nagyfia elfogadta meghívásunkat a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárba, ahol Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőköröm immár tizenhét éve tartja heti rendes, másfél órás foglalkozásait péntek délelőttönként 

– mondta Cserjés Katalin. A csapat tematikus találkozói időrendjét némileg megbontva, nyár lévén megengednek maguknak olyan extra programokat is, mint hogy járják a környék és Budapest múzeumait, továbbá vendégeket hívnak foglalkozásaikra. Így a Magyarország után Itáliát is meghódító szegedi festőművész, Olasz Attila érkezett körükbe a közelmúltban. 

Szürreális kulisszák között

 A művész nem fukarkodott a magyarázattal: képi világának szuggesztív, szürreális kulisszái közt kalauzolt, de festészeti technikáit és cím-választásait illetően is eligazított bennünket. A szavak a kortárs művészetben tájolódni kívánó nézőnek a nonfiguratív, szuggesztív, ám képtárgyában nem feltétlenül azonosítható festmények sorában nagy segítség a cím kalauza. Olasz Attila szorgalmas, dolgos, minden manírtól,  akár rejtett, burkolt öndicsérettől mentes. Tanárember is, aki tudja, miként kell magyarázni a figuralitás határán vagy azon túl egzisztáló képeket 

– összegezte tapasztalatait az önképzőkör vezetője.

Borzongatóan szép

Értő, türelmes kalauzra lelt Attila személyében a vásárhelyi önképzőkör. Cserjés Katalin szerint festészet és fotó, technikák és világok térközein jártak, Attila magyarázatait hallgatva: testek, test-darabok, borzongatóan szép és félelmes, folyamatos küzdelemben lévő világok határmezsgyéin. Egy szelíd, szorgalmas, baráti művész kezét fogva. 

 Mivel csoportunk készült e találkozásra, előzetesen átvettük Attila pályarajzát, kiállításainak sorát, fellelhető képeit, nem utolsósorban pedig mind erőteljesebb olasz elismerését. Ám Olasz Attila megmarad magyarnak, növekvő külföldi elismertetése mellett is. Szakdolgozatait izgalmas, borzongató témákból írta: Francis Bacon és Csernus Tibor festészetéről, akikkel a Pagony már többször találkozott és birkózott 

– hangsúlyozta Cserjés Katalin. 

 Hajdani főnököm, Attila édesapjának alakja, arca, hangja, halk, de feleslegeset sosem szóló figurája kísértett a másfél óra alatt. Az Art.Pagony Kör köszöni Olasz Attila festőművész izgalmas, megvilágító erejű jelenlétét körünkben. Kívánjuk neki a legjobbakat izgalmasan haladó pályáján, új meghívásokat, kalandokat, kísérleteket. S hogy legyen kedve más alkalommal is eljönni hozzánk, Vásárhelyre 

– élő, eleven, töprengésre késztető szép festményeivel, fotóival, világok határain mozgó ábráival. 

Az Örző

Délmagyarország 2022. július 30. szombat