Ígéret

Start Galéria, Szeged
2001.05.31.

Pataki Ferenc és Olasz Attila kiállításához

/részlet/

E kiállítással a mester Olasz Attila tehetségéről nem tesz túlzó vagy leereszkedő kijelentéseket. Amit a kifejező erőről el kell mondani, azt jószerivel már a két szemben álló nagy tabló elmondja. Olasz Attila oldalán a képet teljesen betöltő színjáték, Pataki Ferenc oldalán a kiérlelt, többrétegű összegzés.

De Pataki  Ferenc elhatározta, hogy ennek a mester-tanítvány viszonynak nemcsak a homlokzatát mutatja meg, hanem beinvitál és elvezeti a látogatót  a hátsó kert titkos, már-már gyermekien titkos helyeire is.  Ez a kiállítás  ezért bensőséges és tapinthatóan személyes lett, vallomás.

Panek Sándor újságíró nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat viszonylag kevés képből áll, ám egymásra válaszoló művei, utalásainak hálója gazdaggá és érdekfeszítővé teszik. Elrendezésében megtalálják a művész lelkében nagy becsben tartott fordulópontokat, első ráérzéseket jelképező Pataki-képeket,  s főként azokat,  amelyeket a mester a rá jellemző empátiával Olasz Attila indulásához kötött.

Megtalálhatók benne Pataki Ferenc  legelső, ifjúkori portréképei, mellettük Olasz Attila fejtanulmánya, azután itt vannak a mester „számára kikészített”, talált tárgyakból készült plasztikái, például az a törzsből kibújó odú, amely Olasz Attila egyik kompozíció-tanulmányának témája is.  Megtalálják Pataki Ferenc    hetvenes évekbeli grafikusi kéz-témáit, amelyek már mutatják  a mesternek azt a törekvését, hogy a régi korok formáit, jeleit ébressze meg, és tegye folytathatóvá.